wtorek, 10 maja 2016

KONKURS - Twój smak z Ajvarem


Mój smak z Ajvarem, czyli wegańskie i bezglutenowe pulpety z kaszy jaglanej z czarnuszką zapiekane pod passatą pomidorową z Ajvarem Podravka, podane na makaronie kukurydzianym. #‎ajvarpodravka #‎streetcom
W mieście ciężko zorganizować grilla, więc grillowanie zamieniamy na śródziemnomorskie słoneczne smaki w gronie najbliższych, poniżej przepis - idealne na niedzielny obiad i nie tylko.

Składniki na pulpety:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
połówka średniej wielkości pora
nieduża cebula
1 marchewka
8 łyżek mąki z cieciorki
2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego
2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia warzyw)
6 ząbków czosnku
pęczek koperku
2 łyżeczki czarnuszki ugniecionej w moździerzu
Składniki na sos:
2 słoiczki (po 195g) Ajvaru Podravka
500g przecieru pomidorowego lub passaty
5 ząbków czosnku
do posypania posiekana natka pietruszki

Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i oleju około 15-20 minut. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i por, dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach i smażymy ok. 5 min. Ugotowaną kaszę mieszamy w misce z przesmażonymi warzywami, dodajemy mąkę z cieciorki, mielony len, rozgniecioną czarnuszkę oraz posiekany koper, doprawiamy do smaku. Wszystko razem zagniatamy i z powstałej masy formujemy kulki, w zależności od upodobań o średnicy między 3,5 a 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy passatę pomidorową z Ajarem, przeciskamy czosnek i mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy pulpety w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, termo-obieg i zapiekamy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika pulpety powinny odpocząć około 5 minut by się ścięły. Podajemy z makaronem obwicie posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz